Lymfoedeem

Lymfoedeem


In de volksmond beter bekend als een dik been, een dikke hand of arm....


Lymfoedeem is een opstapeling van vocht en eiwitten,  die kan ontstaan in verschillende lichaamsdelen.


Er zijn verschillende mogelijke oorzaken, men kan geboren worden met een slecht werkend lymfesysteem, maar het oedeem kan ook ontstaan na een chirurgische ingreep, bestraling of infectie.


Soms is het oedeem snel zichtbaar, soms duurt het jaren vooraleer het tot uiting komt.


Het lymfestelsel is een afvoerend systeem, dat zorgt voor het afweersysteem van ons lichaam, via het lymfevocht kunnen afvalstoffen getransporteerd wordt naar de bloedbaan, die zo uitgescheiden kunnen worden.


Behandeling


Tenzij de arts anders beslist, bestaat de behandeling voornamelijk uit bandageren, lymfedrainage en compressie. Deze compressie kan verkregen worden door te zwachelen, of therapeutische elastische kousen (compressiekousen). Deze kousen worden op maat gemaakt enhebben een naad aan de achterzijde.

Voor de eerste maatname is het belangrijk dat u met uw windels aan tot bij ons komt, of met uw vorig compressiemateriaal aan. Zodoende kunnen we  meten wanneer er zo weinig mogelijk oedeem is.

Therapeutische compressiekousen

De compressiekousen (of medische steunkousen / medische compressiekousen) worden opgemeten op een moment dat er zo weinig mogelijk oedeem is. Indien het de eerste maal is dat er kousen opgemeten worden, maakt u best telefonisch een afspraak, zo kunnen we samen een goed moment afspreken (na een drainage, 's ochtends, na een week zwachtelen, ....). Indien er  in het verleden reeds kousen gedragen werden, kan u deze best meenemen, zo kunnen we samen bespreken wat u graag wilt.

De mogelijkheden die maatwerk biedt zijn uitgebreid, maatwerk vlakbrei (met naad) zijn eerder dikke kousen, die een  bepaalde stijfheid hebben. Door de dikte en stijfheid wordt deze kous goed verdragen en zal er minder insnoering optreden. De dikte en beperkte rek van deze kousen houden het oedeem goed tegen. Een dunne kous zou bij lymfoedeem zeer gemakkelijk insnoering geven.

Armkousen

Armkousen zijn mogelijk in combinatie met handschoenen te dragen, indien het oedeem meer op de onderarm of hand zit. In de armkous wordt een hoek voorzien, zodat er minder druk komt te staan in de elleboogplooi. Verder zijn er tal van mogelijkheden, afhankelijk van het merk.